0740.100.080 / 0374.011.114 Luni - Vineri: 09:00 - 19:00

Dureri de spate

DUREREA DE SPATE anunta, de cele mai multe ori, o afectiune a coloanei vertebrale. Inainte de a discuta, insa, despre durerea de spate ca simptom, trebuie sa prezentam modulde functionare a coloanei vertebrale.

Coloana vertebrala este formata din unitati functionale nedisociabile, compuse din articulatii vertebrale, ligamente si disc. Aceasta succesiune este imbinata armonios prezentand si o forma de pseudoarticulatie, sau mai exact o punte, intre vertebre pe sub care se gaseste traseul radacinii nervoase. Orice leziune a acestei unitati mobile va duce la un dezechilibru si este rezultatul unei succesiuni de evenimente de tip cascada.

Discul intervertebral este format dintr-o masa gelatinoasa numita nucleu pulpos si o structura fibrocartilaginoasa ce sustine acest nucleu pulpos si care se numeste inel fibros.

La inceputul procesului degradativ apar modificari ale proprietatilor fizico-chimice din compozitia discului (modificari structurale la nivelul proteoglicanilor si mucopolizaharidelor), fapt ce duce la dezechilibrul dintre presiunea hidrostatica si coloid-osmotica (oncotica) din nucleul pulpos. Aceasta va duce la scaderea in inaltime si in mobilitate. Ulterior, presiunea pe articulatiile zigapofizare ce preiau din sarcina va creste, aparand astfel sindromul fatetar cu toata simptomatologia caracteristica, inclusivafectarea nervului sinuvertebral sau Luschka cu anastomozele specifice.

Musculatura si ligamentele devin flasce si scad in elasticitate, rezultand faza de instabilitate. Apare o miscare mai pronuntata la nivelul vertebrelor ce antreneaza dupa sine un efect de tip forfecar cu dureri si scaderea mobilitatii corpului.In faza urmatoare, organismul incearca redresarea si reactioneaza prin contracturi sau spasme musculare, lucru ce presupune pierderea mobilitatii, calcificari ligamentare cupierderea elasticitatii, iar in punctele de maxima presiune apar depuneri de hidroxiapatita si pirofosfat, rezultand osteofitoza sau ciocurile.

Iata ca mecanismul patogenetic al durerii de spate este extrem de complex, iar cauzele pot fi multiple: traumatismele, sedentarismul, socul, microtraumatismele repetate, expunerea la frig, curent, pozitiile vicioase timp indelungat, avitaminoza D, infectii (morbul Pott), discite si spondilodiscite cu propionbacterium Acnes, efortul fizic intenscu musculatura spatelui nepregatita, alimentatia necorespunzatoare, factorul ereditar, hiperlaxitatea ligamentara, s.a.m.d. Ca si mecanism fiziopatologic, vorbim de iritareachimica, mecanismul inflamator, mecanismul vascular la nivelul epidural, iritarea mecanica a radacinii nervoase sau a maduvei.

Exista mai multe teorii ale durerii de spate:

  1. Teoria Hole – 1982 sustine ca o trauma duce la eliberarea de anumiti produsi iritanti chimici, rezultati din degradarea proteinelor, histaminei si acetilcolinei. Acesti produsi excita receptorii nociceptori (ai durerii) la fel si hipoxia cu acidoza si dereglarile de microcirculatie pot genera durere.
  2. Teoria Stodelard, prin care corpul este perceput ca un generator electric inchis, iar Stodelard afirma ca electricitatea circula prin nervi, vase de sange, tendoane, ligamente si oase. Celulele vii au un potential electric de repaus si de actiune in functie de activitate, iar functiile corpului pot fi controlate electric. In urma actiunii diversilor factori perturbatori, circuitul bioelectric este afectat sau chiar blocat pe anumite portiuni, iar acest blocaj este tocmai sursa durerii. Celulele vii care au un potential electric de repaus si de actiune in functie de activitate iar functiile corpului pot fi controlate electric. In urma actiunii diversilor factori perturbatori, circuitul bioelectric este afectat sau chiar blocat pe anumite portiuni iar acest blocaj este tocmai sursa durerii.

Tratamentul durerii de spate este, de cele mai multe ori, conservator, nechirurgical-naturist si presupune decompresie si mobilizare vertebrala, hidratare suficienta a discului vertebral, kinetoterapie, terapie neuromusculara, fizioterapie, tratament medicamentos oral si/sau injectabil.

In cadrul clinicii Coloana Medicala regasiti aceasta abordare multidisciplinara. Tratam durerea de spate fara operatie, prin tratamente personalizate. De asemenea, va punem la dispozitie si programe de „scoala spatelui” pentru profilaxia acestei afectiuni si mentinerea rezultatelor pe termen lung, cu o calitate buna a vietii.

Doctor Vasile Druta, Medic Primar Ortopedie Traumatologie, va prezinta cauzele, simptomele si tratamentele nechirurgicale necesare pentru durerile de spate!

UNDE NE GĂSEȘTI

COLOANA MEDICALĂ este clinica de ortopedie şi vertebrologie unde sunt tratate nechirurgical şi naturist probleme ale aparatului locomotor - bazin, membre superioare, membre inferioare - hernii de disc, dureri de spate, precum şi cauzele acestora.Luni - Vineri: 09:00 - 19:00

Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești , nr. 26-28,
sector 1, Bucureşti

0740 100 080

0374 01 11 14

COLOANA MEDICALĂ

FARMACIA SISEȘTI

Copyright 2018 ColoanaMedicala.com. Toate Drepturile Rezervate.

Code by UpperCaseDev