Sindromul Fatetar

Fatetele sunt articulatiile din arcul posterior vertebral care stabilizeaza coloana vertebrala si limiteaza miscarile pe amplitudini excesive.

SINDROMUL FATETAR reprezinta deteriorarea articulatiilor fatetare. Articulatia fatetara este captusita de cartilaj si inconjurata de o capsula lubrifiata care permite vertebrei sa se rasuceasca si sa se incline lateral. Mecanismul este destul de complex. De regula, initial apare degradarea discului intervertebral cu deshidratare si microfisuri la nivelul inelului fibros, ulterior presiunea este preluata de fatete, care se deterioreaza in timp.

Cartilajul care captuseste articulatia se uzeaza, apare o reactie inflamatorie cu hiperpresiune sinoviala si ulterior apare deterioararea accentuate, urmata de rigiditate sidurere. Cele mai multe sindroame fatetare sunt corelate cu agravarea simptomelor pe parcusul zilei.

De regula, durerea dispare cand pacientul sta intins pe spate cu coapsele si genunchii flectati si se accentueaza cand sta pe burta, cu picioarele intinse si trunchiul usor ridicat, intrucat creste lordoza lombara (hiperlordoza) si apare tensiune excesiva la nivelul fatetar, iar canalul spinal si foramenul  intervertebral sunt relativ ingustate.

Una din cauzele majore ale durerii este afectarea nervului sinuvertebral, care poate mima o pseudoradiculopatie similara herniei de disc. Diagnosticul diferential se pune clinic si imagistic si necesita investigatii suplimentare. De mentionat ca examenul imagistic poate fi normal, fapt ce nu exclude patologia fatetara.

Cauzele aparitiei sindromului fatetar sunt variate:

  1. Obezitate
  2. Factori genetici
  3. Varsta
  4. Traumatisme
  5. Microtraume repetate
  6. Pozitii vicioase
  7. Degenerarea discala
  8. Hernia de disc
  9. Ridicarea excesiva de greutati
  10. Spondilolistezis, s.a.m.d.

Un diagnostic extrem de simplu si eficient consta in injectarea sub ghidaj imagistic a unei mici cantitati de anestezic si cortizon, iar daca durerea dispare, se sugereaza faptul ca fateta articulara injectata a fost sursa durerii. Poate fi folosita si ca metoda de tratament.

Ca modalitati terapeutice amintim: decompresia vertebrala si mobilizarea vertebrala, succedate de fizioterapie, tratament medicamentos oral si injectabil, urmate de intarirea musculaturii spatelui prin kinetoterapie, pentru reducerea presiunii de pe articulatii si implicit stabilizarea coloanei.

UNDE NE GĂSEŞTI


COLOANA MEDICALĂ este clinica de ortopedie şi vertebrologie unde sunt tratate nechirurgical şi naturist probleme ale aparatului locomotor - bazin, membre superioare, membre inferioare - hernii de disc, dureri de spate, precum şi cauzele acestora.Luni - Vineri: 09:00 - 19:00

Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești , nr. 26-28,
sector 1, Bucureşti

0740 100 080

0374 01 11 14

CONTACTEAZĂ-NE

Copyright 2015. Coloana medicală       Termeni şi condiţii