MALADIA SCHEUERMANN
MALADIA SCHEUERMANN este o afecțiune care debutează în copilărie (8-10 ani). Clinic, apare ca o postură defectuoasă, cu cifoză, care se accentuează și devine ireductibilă pe măsura creșterii. Sunt mai multe teorii ca și apariție a bolii, însă Scheuermann consideră că se datorează necrozei aseptice a listelului marginal vertebral. De asemenea, Yunghans și Schmorl consideră că slăbirea rezistenței plăcii cartilaginoase (end plate) duce la apariția herniilor intraspongioase și implicit a bolii.

Maladia Scheuermann. Caracteristici radiologice
- noduli Schmorl în 1/3 anterioară a platoului intervertebral
- aspectul neregulat al platoului
- corpii vertebrali devin cuneiformi, rezultând cifoza toracală juvenilă, apoi structurală și agravată prin rigidizare la terminarea creșterii
Simptome și tratament în maladia Scheuermann
Simptomatologia poate fi discretă la început, apoi dureroasă întrucât discul începe să își piardă valoarea funcțională. Apar puncte de presiune crescută cu osteofitoză, ligamentele devin scleroatrofice, apare artroza secundară și leziunile compensatorii (hiperlordoza lombara).
Tratamentul maladiei Scheuermann este la început kinetoterapic, eventual se face corectare ortotică sau aparat gipsat. Tratamentul chirurgical se adresează cazurilor grave atent selecționate (durere severă care nu cedează la tratamentul conservator și medicația antialgică și antiinflamatoare), agravarea curburii, afectarea respirației legate de deformitatea vertebrală.
Ca în toate afecțiunile degenerative se recomandă evitarea frigului, evitarea pozițiilor vicioase, ridicarea greutăților, evitarea răcelii, a tusei și activităților fizice și sportive intense.
0 Comments