SPONDILODISCITA
SPONDILODISCITA reprezintă inflamația simultană a unui disc intervertebral și a platoului vertebral (inflamarea unei sau mai multor vertebre), aceasta din urmă implicând în general zonele adiacente spațiului discului intervertebral, de cauză infecțioasă. Propagarea se face preponderent pe cale hematogenă și poate afecta orice nivel vertebral.
Care sunt simptomele care apar și cum este diagnosticată spondilodiscita?
Tabloul clinic este extrem de variat, de cele mai multe ori nu este însoțit de febră sau frison. Durerea poate fi trenantă, însoțită sau nu de contractură paravertebrală, accentuată de efort, cu sau fără radiculopatie, durere la palparea apofizelor spinoase.
Semnele biologice sunt pozitive pentru majoritatea germenilor (VSH, FIBRINOGEN, PROTEINA C REACTIVĂ – I, HIPERLEUCOCITOZĂ CU POLINUCLEARE SAU LEUCOPENIE ÎN CAZUL BRUCELOZEI). Există un tip particular de discită produsă de un germene tegumentar saprofit numit propionbacterium Acnes. Acesta produce modificări specifice tip Modic I, II, III, conform cercetătorilor danezi de la University of Southern Denmark și dă același tip de simptomatologie. Este frecvent întâlnit în cazuistica noastră medicală.
Examenul radiologic și RMN pot fi sugestive:
- pensarea precoce a spațiului articular
- aspect neregulat, demineralizat la nivelul platourilor vertebrale
- apariția de geode cu fenomene de osteofitoză sau osteocondroză
- Un tip particular de spondilodiscită este morbul lui Pott (tuberculoza vertebrală). Aceasta afectează mai mult adultul tânăr cu simptomatologie progresivă. Alți germeni întâlniți sunt stafilococul auriu, piocianicul, escherichia colli.
Cum se tratează spondilodiscita?

Tratamentul spondilodiscitei se face cu antibioterapie pe baza antibiogramei. În privința discitei cu modificări tip Modic cauzată de propionbacterium Acnes, tratamentul se face cu amoxicilină și clavulanat. Recomandarea de antibiotiv este pe perioadă îndelungată (3-4 luni), urmată de dispariția simptomelor din punct de vedere clinic și imagistic.
Complicațiile spondilodiscitei pot fi foarte serioase. Dacă nu este recunoscută si tratată corect și sunt prezente abcesul vertebral, compresiunea medulară, diseminare la distanță, deformări, pot apărea complicații medicale.
Experiența echipei noastre medicale este o garanție pentru o conduită terapeutică corectă într-o afecțiune extrem de trenantă.
0 Comments