TERAPIE PRP
TERAPIA PRP în durerile de spate (Platelet Rich Plasma/ Plasma imbogatita cu plachete) este un tratament inovator care pornește de la premisa vindecării și regenerării țesuturilor cu ajutorul resurselor interne ale fiecarui organism.
Trombocitele sau plachetele sangvine sunt niste celule care se găsesc în sânge și care intervin imediat posttraumatic inițiind procesul de coagulare (oprirea sângerării cât și vindecarea plăgilor). Acestea conțin peste 40 de factori de creștere sau cytokine, cum ar fi:
- factorul de creștere din trombocite (PDGF)
- factorul de creștere al endoteliului vascular (VEGF)
- factorul de creștere transformator beta (TGF – B)
- factorul de creștere al fibroblastelor (FGF)
- factorul de creștere al insulinei (IGF)
Toți sunt implicați în regenerarea țesutului conjunctiv și epitelial, creșterea producției de colagen, formarea de vase noi de sânge.
Trombocitele nu au nucleu și nu se pot reproduce, însă au un rol extrem de important în procesul complex de hemostază și coagulare. Ele produc un factor de creștere care stimulează dezvoltarea musculaturii netede vasculare, reparând astfel pereții vaselor. Membrana trombocitului, prin învelișul glicoproteic, asigură aderarea la zonele lezate ale peretului. Interesul la nivel mondial în această tehnologie biologică este extrem de ridicat.
Știința bazată pe date preclinice și clinice susțin utilizarea PRP pentru o varietate de leziuni și tulburări legate de activitatea sportivă și performanța și anume vindecarea leziunilor osteo-tendinoase și ligamentare cu recuperare rapidă a sportivilor de performanță. Actualmente, indicațiile PRP s-au extins și pentru regenerarea nervilor, a oaselor și a mușchiului cardiac, vindecarea rănilor dificile, îmbunătățirea aspectului pielii, regenerarea discului intervertebral și a structurilor învecinate.
Ingineria biologică este un domeniu cu o evoluție rapidă în medicina sportivă și în chirurgia ortopedică. Instrumentul biologic este eficient, simplu de utilizat, ieftin, sigur și disponibil imediat la punctul de îngrijire. PRP îndeplinește aceste criterii, este antolog, așadar reacțiile adverse și transmiterea infecțioasă sunt rare.
Cum se obține terapia PRP?
Tehnica este folosită de peste 20 ani și se produce simplu, prin recoltarea unei mici cantități de sânge periferic de la pacient (asemănător cu prelevarea de sânge pentru analizele uzuale). În scurt timp (15 min sau chiar mai puțin), sângele este prelucrat, prin centrifugare separându-se plachetele de celelalte celule sangvine. Se obține un lichid plasmatic, bogat în trombocite, asemănător unui cocktail superconcentrat în factori de creștere, care va influența vindecarea și regenerarea țesuturilor. Se apelează astfel la vindecarea pe cale naturală, prin modalități proprii ale organismului.
Sunt 3 etape la nivel tisular:
- Etapa inflamatorie, ce apare până la 72 ore, iar pacientul poate suferi o exacerbare a durerii prin creșterea factorilor preinflamatori locali;
- Etapa de proliferare celulară, în care întâlnim un mixt de celule noi ce se formează în aria lezată, datorită numărului mare de factori de creștere inițial;
- Etapa de remodelare tisulară sau de vindecare, în care are loc diferențierea celulelor nou formate ce înlocuiesc celulele lezate, formând noul țesut.
Conceptul de utilizare a unei componente de sânge pentru a spori vindecarea a fost promovat prima dată de Ferrarri în anul 1987 ca și transfuzie antologă pentru a evita transfuzia omoloagă la un pacient operat pe cord. Valoarea clinică a PRP a fost demonstrată și de Marx în 1990 în chirurgia orală și maxilofacială. Mishra și Pavelko au fost primii care au publicat un studiu pilot uman pentru medicina sportivă.
Există o multitudine de afecțiuni ce pot fi tratate și pot avea indicație de tehnica PRP:
- UMĂR: coafa rotatorilor – tendinită sau ruptură, tendinită bicipitală, artroză, sindrom de impingement sau bursită, ruptură labrală
- COT: epicondilite – cot tenismen, cot jucător de golf, artroză, tenosinovită DeQuervain
- ȘOLD: tendinită psoas și bursită, tendinită iliotibial, bursită trohanteriana mai mare
- GENUNCHI: rupturi parțiale(ACL/LCL/MCL), LEZIUNI DEGENERATIVE MENISC
- GLEZNĂ: tendinită peronier, entorsă gleznă, tendinită Ahile
De asemenea, se pot trata ambulator:
- Epicondilita laterală
- Fascita plantară
- Tendinită ahileană
- Tendinită patelară
- Condropatii incipiente
Dar și intraoperator:
- reconstrucția ligamentului încrucișat anterior
- reconstrucția de cartilaj
- leziuni de coafa rotatorilor
- bursite
- leziuni musculare
Dat fiind faptul că succesele PRP sunt documentate, atât în literatura medicală de specialitate, cât și în presa, tot mai mulți pacienți caută să utilizeze această tehnologie nouă și extrem de promițătoare.
În clinica noastră puteți beneficia de terapia PRP în durerile de spate conform standardelor și metodelor științifice în vigoare cu personal medical specializat.
Buna ziua,
Am 69 ani si sufar de protuzii discale ale coloanei vertebrale, alunecare de vertebra l4-l5.
Dar mai mult sufar de gonartroza,
bilatertala cu: – osteofite condilare postero-laterale de 5mm sau picior stang de 8mm; -moderat edem al maduvei osoase cu denerescenta chistica a spongioasei osoase cu geoda subcodrala de 5mm; – osteoscleroza subcodrala tibio-femurala intarna; – condropatie patelara – cartilagiu subtiat, lipsa 15mm sau la genunchi stang de 18mm; – cornul anterior al meniscului intern usor alunecat in afara spatiului articular corpul si cornul meniscal posterior cu fractura la jonctiunea dintre menisc anterior cu cel posterior. Entorsa, luxatia si intinderea de ligamente ale articulatie , la ambii genunchi. Ma pot vindeca in clinica dumneavoastra? M-ar interesa metoda PRP, costuri? Multumesc
Am hdl l4,l5,s1 ma doare piciorul de numai pot.