Skip to main content

Durerea de spate anunţă, de cele mai multe ori, o afecţiune a coloanei vertebrale. Înainte de a discuta despre durerea de spate ca simptom, trebuie să prezentăm, pe scurt, modul de funcţionare a coloanei vertebrale.

Coloana vertebrală este formată din unităţi funcţionale nedisociabile, compuse din articulaţii vertebrale, ligamente şi discuri. Această succesiune de elemente se îmbină armonios, prezentând şi o formă de pseudoarticulaţie sau, mai exact, o punte între vertebre, pe sub care se găseşte traseul rădăcinii nervoase. Orice leziune a acestei unităţi mobile va duce la un dezechilibru şi este rezultatul unor evenimente de tip cascadă.

Cum apare durerea de spate în contextul procesului degenerativ?

Discul intervertebral este format dintr-o masă gelatinoasă numită nucleu pulpos şi o structură fibrocartilaginoasă ce susţine acest nucleu pulpos și care se numeşte inel fibros. La începutul procesului degenerativ apar modificări ale proprietăţilor fizico-chimice din compoziţia discului, fapt ce duce la un deficit de înălţime şi mobilitate. Apare o mişcare mai pronunţată la nivelul vertebrelor ce antrenează după sine un efect de tip forfecar, cu dureri şi scăderea mobilităţii corpului. În faza următoare, organismul încearcă să se redreseze şi reacţionează prin contracturi sau spasme musculare, aspect care presupune pierderea mobilităţii, calcificări ligamentare, iar în punctele de maximă presiune apar depuneri, rezultând osteofitoza sau ciocurile.

Care sunt cauzele durerilor de spate?

Mecanismul patogenetic al durerii de spate este extrem de complex, iar cauzele pot fi multiple: traumatismele, sedentarismul, şocul, microtraumatismele repetate, expunerea la frig, curent, poziţiile vicioase timp îndelungat, avitaminoza D, infecţii (morbul Pott), discite şi spondilodiscite cu propionbacterium Acnes, efortul fizic intens cu musculatura spatelui nepregătită, alimentaţia necorespunzătoare, factorul ereditar, hiperlaxitatea ligamentară.

Recomandări:

Tratamentul durerii de spate este de preferat conservator, nechirurgical-naturist şi presupune decompresie şi mobilizare vertebrală, hidratare suficientă a discului vertebral, kinetoterapie, terapie neuromusculară, fizioterapie, tratament medicamentos oral şi/sau injectabil, schimbarea modului de viață (scăderea greutății, exercitii psihice)