Hernia de disc este una dintre cele mai frecvente și dureroase afecțiuni întâlnite la nivelul coloanei vertebrale.
Cum apare?
Discul intervertebral este format dintr-o masă gelatinoasă numită nucleu pulpos și o structură rigidă, formată din cercuri concentrice, numită inel fibros. Sub acțiunea diverșilor factori, a unei mișcări bruște, greșite, a efortului fizic intens cu o mecanică corporală incorectă, nucleul pulpos se deplasează, mai ales spre posterior datorită poziției bipede, ‘bombând” discul, și fisurează sau penetrează învelișul exterior (inelul fibros), creând presiune pe structurile nervoase învecinate. Procesul este cauzat de postura incorectă, minitraumatisme repetate, expunerea la frig, ortostatism îndelungat, șocuri multiple, stres, efort fizic.
Boala discală se instalează pe o musculatură debalansată și insuficient pregătită. Debutul clinic de obicei este brusc, cu dureri mari și imposibilitate funcțională sau poate fi insidios în mod gradat, evoluând spre severitate.
Recomandări:
Tratamentul herniei de disc este neinvaziv, nedureros şi cuprinde mai multe proceduri (pentru fiecare etapă a bolii/degradării discului există metode și tratamente specifice. Decompresia vertebrală tridimensională are la bază un mecanism fizic prin care se creează un efect de vid sau de presiune negativă în interiorul discurilor, componenta nucleului pulpos fiind „retrasă” înapoi la locul de origine, favorizînd astfel vindecarea. Prin decompresie creşte spaţiul dintre vertebre se reduce presiunea de pe disc, se rehidratează, creându-se cadrul favorabil vindecării. Tratamentul se continuă cu mobilizarea vertebrală, prin care se deblochează segmentele discovertebrale, se reduc spasmele muscular şi se redresează microcirculaţia. Fizioterapia, atât de cunoscută în scop antialgic, antiinflamator, miorelaxant, antiedematos. Alte recomandări ar fi schimbarea modului de viață, controlul greutății și exerciții pentru întărirea mușchilor abdominali și ai spatelui.