Skip to main content

Kinetoterapia (“terapia prin mișcare”), presupune o serie de exerciții fizice concepute cu scopul de a reda mobilitatea și de a restabili unele funcții diminuate, plecând de la exerciții fizice statice și dinamice (profilactice, curative și de recuperare).

Gimnastica medicală vizează, de asemenea, creșterea forței și rezistenței musculare, controlul și echilibrul corpului, corectarea posturii și a aliniamentului corpului, creșterea mobilității articulare, reeducarea respiratorie etc.

Câteva afecțiuni în care este recomandată kinetoterapia sunt: lombosciatica, hernia de disc, discopatia, deformările coloanei vertebrale (scolioză, cifoză, lordoză), dar și în perioada de recuperare după entorse, luxații, fracturi sau în afecțiunile degenerative și reumatice.

Care sunt efectele kinetoterapiei?

  1. Creșterea forței musculare este una dintre țintele principale, musculatura bine dezvoltată fiind primul pas spre vindecare și care se realizează prin exerciții de tonifiere cu rezistență mare.
  2. Corectarea posturii și a aliniamentului corpului, mai ales în deviațiile coloanei se face prin mobilizări pasive și active cu rezistență, precum și prin exerciții de asuplizare a musculaturii articulației în cauză.
  3. Coordonarea, controlul și echilibrul, antrenarea la efort.
  4. Una dintre cele mai eficiente metode de relaxare folosite în kinetoterapie este stretching-ul, prin această tehnică obținându-se întinderea mușchilor pe toată lungimea lor, ce are ca rezultat relaxarea, creșterea elasticității, a flexibilității și amplitudinii în mișcare.

Important:

Kinetoterapia este o etapă importantă în tratamentul durerilor de spate. Având ca principal scop vindecarea, kinetoterapia se aplică timp de 2-3 săptămâni prin proceduri complexe, nedureroase și care prezintă o toleranţă foarte bună din partea pacientului.

Perioada aceasta este urmată de controale periodice la anumite intervale de timp, iar consolidarea rezultatelor prin întărirea musculaturii prin kinetoterapie se poate întinde pe câteva luni, în funcţie de afecţiunile individuale.